Ledus svečturi

Vispirms vēlos uzsvērt - šis ir eksperiments! Otrkārt, tas neizdosies siltā ziemā. ;) 

Darba gaita:

❄️ Sagaidījām laiku, kad naktī sals ir jau tuvāk - 10 grādiem (pārāk liels sals arī nederēs, jo tad sasals pilnībā viss ūdens - būs liels ledus gabals).

❄️ Sameklējām plastmasas spainīšus, pielējām ar ūdeni (ne galīgi līdz malai). Biju redzējusi, ka skaisti izskatās ledū iesaldēti dažādi dekoratīvi elementi. Vienā spainī gar malām ieliku egles zarus, vēl vienā - apelsīna mizas dekorus. Atstājām spaiņus ārā naktī “pārvērsties” līdz nākamajai dienai.

❄️Nākamajā dienā uzmanīgi apgazām spaiņus un izlējām ūdeni. Ja ledus ir ļoti piesalis pie malām, trauku uz pavisam mazu brīdi var paturēt iekštelpās.

❄️Tur, kur bija tikai ūdens, viss sanāca uz ūsiņu. 👌🏻 Ūdens virskārta un sāni bija sasaluši, veidojot svečturi. Atlika tikai gaidīt tumsu un iedegt sveci! 🕯

➡️ Neizdošanās nr.1. Spainī ar egles zaru ledus a) pārplīsa uz pusēm, b) izlūza robs. Pieņemu, ka te ledu vajadzēja pasaldēt ilgāk, jo “svešķermenis” ledu padarīja trauslu. 

➡️ Neizdošanās nr.2. Ielejot ūdeni spainī, apelsīna mizas dekori pacēlās virspusē. Bet ūdens virspuse ir svečtura apakša, tādēļ dekorus īsti nevar redzēt. Būtu lielāks efekts, ja tos piestiprinātu pie spaiņa malas. 🤷‍♀️

❄️ Vēlāk ir bērnu “obligātās kontroles” - skatīties, vai/kā sveces siltumā ledus kūst, deformējas. 

❄️ Pēc ziemīgā eksperimenta īstenošanas ziemas tēmu kopā ar bērnu varat paturpināt, izpildot kādu ziemīgu uzdevumu no darba lapām "Ziema un svētki" (pirmsskolas vecuma bērniem) vai "TEOdara Ziemassvētki" (5/6+ gadiem). 

uzdevumi berniem ledus svecturisuzdevumi berniem ledus svecturis
darba lapas berniem ledus svecturis

Iepriekšējie ieraksti Jaunākais ieraksts